VVAZ
Intermedis

Klik hier voor
onze diensten

Intermedis A & A

Wat is slimmer: blijven sparen of je studieschuld aflossen?

Geplaatst op: 23-08-2019, 08:55:39

De historische lage rente heeft verschillende gevolgen; soms superfijn, soms behoorlijk karig. Voor je studieschuld is er één voordeel: in sommige gevallen is de rente op je lening zelfs 0 procent. Op je spaarrekening zit je juist met de gebakken peren en krijg je vrijwel niets, voor je spaargeld. Wat is slimmer: blijven sparen, of je schuld aflossen?

Helaas, je krijgt geen eenduidig antwoord op deze vraag. Wat voor jou het 'goedkoopst' uitpakt is afhankelijk van je eigen situatie. We weten wel waar je op moet letten.

In beginsel geldt voor iedereen: je schulden aflossen is een goed idee. Je studieschuld kent wel hele gunstige voorwaarden, dus als je ook andere schulden hebt is het logischer om eerst die af te lossen.

Rentepercentage studieschuld

Allereerst moet je weten hoeveel rente je betaalt over je studieschuld. Dat is niet voor iedereen hetzelfde, al zijn de huidige percentages allemaal behoorlijk laag.

Elk jaar stelt de DUO de rentepercentages opnieuw vast, voor een periode van vijf jaar. Het hangt af van het jaar waarin je voor het laatst geld kreeg van DUO welk rentepercentage voor jou geldt.

Oud-studenten die hun diploma haalden in bijvoorbeeld 2009 of 2014 betalen tot het einde van dit jaar 0,12 procent rente over hun studieschuld. Wie in 2012 of 2016 is afgestudeerd betaalt niets.

Rentepercentage spaarrekening

Het is geen nieuws dat de spaarrente laag is. In veel gevallen lager dan 0,12 procent, momenteel het hoogste rentepercentage bij DUO.

Bij de grote banken is de spaarrente 0,02 of 0,03 procent. En de bodem is nog niet in zicht. Sommige banken geven schoorvoetend toe een negatieve rente te overwegen. 

Betaal je nu meer rente op je studieschuld, dan dat je rente ontvangt op je spaarrekening? Dan is het feitelijk goedkoper om je studieschuld af te lossen.

Buffer aanhouden

Dat wil niet zeggen dat je meteen je hele spaarrekening moet leegtrekken om je studieschuld af te tikken. Budgetvoorlichter Nibud adviseert om een buffer aan te houden, voor als bijvoorbeeld je auto of wasmachine kapot gaat.

Maar, stel je hebt meer dan de benodigde buffer op je spaarrekening en je zoekt naar een alternatief? Dan kun je denken aan extra aflossen.

Extra aflossen is kosteloos bij DUO. Bijkomend voordeel is dat het maandbedrag dat je moet betalen omlaag gaat, waardoor je maandelijks meer geld overhoudt. Als je in plaats van 10.000 euro, nog maar 5.000 euro aan openstaande studieschuld hebt, gaat je maandbedrag ook door de helft. 

Wil je een huis kopen?

En dat is niet het enige voordeel. Wie een lagere studieschuld heeft, kan een hogere hypotheek krijgen.

Dat is overigens een voordeel met een nare bijsmaak, want je verruilt dan je studieschuld (met gunstiger leenvoorwaarden) voor een hypotheekschuld (met een hogere rente).

Denk aan je kosten koper

Als je op zoek bent naar een koophuis moet je ook niet vergeten dat je de zogenoemde kosten koper moet betalen. Dat is ongeveer 5 tot 6 procent van de koopsom. Bij een huis van 290.000 euro zit je dus rond de 15.000 euro.

Aangezien je maximaal de woningwaarde kun lenen van je geldverstrekker (in dit voorbeeld dus 290.000 euro), moet je dus over genoeg 'eigen geld' beschikken als je een huis koopt. Denk eraan dat je een dergelijk bedrag op je spaarrekening hebt om vrij over te kunnen beschikken als de koop gelukt is.

Bron: bijdrage van Sam Trompert van 23 augustus 2019 op www.rtlz.nl

 

Vorige pagina